My ClaN

Friday, February 5, 2010

Bebel Jumaat

Aku bukan nak kata aku ni alim.
Apatah lagi nak kata aku ni baik sangat.
Nak kata beriman, lagi la…
Memang aku ngaku aku ni tak sempurna.

Sebab tu solat pun ting tong.


Tapi aku nak try ubah semua tu.
Sikit-sikit pun takpe kan?
At least, aku buat ape yang Dia suruh.

Tapi aku ada sorang member yang ting tong solat tahap langit ke-7.
Aku bukan nak ngutuk dia kat sini.
Tapi sikap dia yang tinggal terus solat tu buat aku dok dalam dilema.

Kalo aku bangun untuk solat Subuh, aku jadi serba salah samada nak kejutkan dia atau tak.
Sebab dia ni liat nak bangun pagi.
Sekali bangun, memang takkan bangun.
Kena kejut sampai berkali-kali.
Kekadang aku nak siram je ngan air panas mamat ni.

Baru padan muke ko!!!

Kalo dia bangun pun, dia grenti akan dok menatap laptop dia.
Haram jadah nak bentang sejadah untuk solat.
Mungkin bagi dia, Tuhan dia sekarang ialah laptop dia.
Game tu plak adalah malaikat-malaikat yang menemani dia.

Tapi aku rasa the main reason dia tak solat sebab dia PERIOD.
Paham tak?
Ala.. Period cam pompuan tu.
Yang sekali sebulan tu.
Tapi mamat ni dia period setiap hari.

Sadisnye…


Jadi sekarang, salah aku ke kalo aku ke kalo dia tak solat?



(p/s: Terima kasih luangkan masa membaca bebelan aku..)

9 comments:

avegalion said...

lain kali bacakan talkin kat telinga dia... sure dia terus bangun punye... ehehhehe

noor afzan said...

singgah bro..
berat kes ni..
apa yang boleh awak buat ialah suruh je dia bgn solat..
kalau die tak nak, itu dah jadi salah die..
awak dah buat tanggungjawab yang sepatutnya..

Judiene said...

solat la
kalo dia tgk, kot2 tergerak hati dia nak solat sekali
atau ko perli la dia sekali

Mr Kamikaze said...

woo..jgbn tak solat woo...itu tiang agama...

Jard The Great said...

jgn ting tong.. ehehehe

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

ala.ramai jer orang cmni.ko kejutkan jer.dia taknak bangun tue dia punya pasal.kalo dia salahkan ko wajib tumbuk

zetty said...

kita nasihatkn dye..itu y pnting...slalu ajak solat sama2...utk bg ksedaran ckit kat dye...

baincardin said...

hehe...bacakan talkin....^_^'

GreenKhadijah said...

I agree with all of the above advice including the punching, but we all know that is not good behavior or action to put unto someone...:)

Regarding the first case, u yourself have to try to improve your solat first...if not intentionally missed your solat then it's OK (for Subuh prayer - coz you can always Qadokan even though you wake up late) but if you intentionally miss it, I would be very angry to have you as a friend...geram tau (this is a simple obligation for you to observe - plus u are a man and a man have no limitation to the places he can pray e.g. tepi jalan boleh lagi solat asalkan pakai baju dan seluar yang menutup aurat)

Regarding your friend, all you can do is gradually wake him up for prayer...As the others said, if he doesn't wake up, it's his bad... You have completed your responsibility to wake him up...

May Allah Bless us with His Hidaayah so we can gradually improve ourselves...

Sayang adik kak sorang ni :)
Jgn tinggal solat lagi lepas ni na?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...