My ClaN

Thursday, April 23, 2009

Stupid Joke!!!

Read on this stupid joke!!!

Why Malaysian Government insists on using English for math and science?

This is because the whole world uses the language as an information and/or technology language. How dangerous it will be if we try to use Malay Language, especially in school. See example below:-

Hardware = barang keras

Software = barang lembut

Joystick = batang gembira

Plug and Play = cucuk dan main

Port = lubang

Server = pelayan

Client = pelanggan


Try to translate this:

English Language:

That server gives a plug and play service to the client using either hardware or software joystick. The joystick goes into the port of the client.

Now in Malay Language:

Pelayan itu memberi pelanggannya layanan cucuk dan main dengan menggunakan batang gembira jenis keras atau lembut. Batang gembira itu akan dimasukkan ke dalam lubang pelanggan..

I found this stupid joke somewhere in the internet.

I don’t know but I was kinda pissed off by the joke!!!

No offence for whoever made the joke.

But I was not happy by the joke.

Stupid!!!

(p/s: If I could sue, i would have sued the person who made such stupid joke!!!)

4 comments:

N.A.W.Z.E said...

xdelah terel maner dlm teater...
boler leww skit2...
advice??
byk bender dlm teater yg aq sndiri pown kene blajo lg...
tp yg penting, sumer org dlm production samer penting...
xkira ler dier pelakon kew, stage manager, propsmen, make-up and so on..
work as one team...

sHaH said...

nawze: thanks bro.. i appreciate it..

Anonymous said...

askum,aku tertarik ngan apa yg ko tulis dlm blog ko nie about problem eng-malay language..mmg kita rsa ramai dak2 skg nie yg byk ktinggalan dlm pelajran english,but kita xleh pndang pd satu arah jer..kita juga sedia mklum bhwa org yg berjasa mempunyai kkhebatan dlm bhsa english..klu xda eng kita xkan maju..so english its more important bg kita skg..jgn krn hal kecik kita perbesarkan..klu kita xtau mksd sesuatu perkataan rujuk lah kamus..bak kata perpatah.. usaha tangga kejayaan..dan "nak seribu daya xnk seribu dalih"... lagi 1 kjyaan yg kita leh nmpk kat cni psl org2 dulu..conth nya mcm perdana2 menteri kita yg dulu...knp mereka boleh berjaya?ada x kita tnya dri kita..? mereka boleh berjaya sbb kan eng..mereka bole merdeka kan negara nie sbb kan eng..so aku harap smua rakyat malaysia jgn la nak jd kan hal psl permasalahan nie..kita sama2 kne saling bantu untuk majukan dri kita dan anak2 untuk msa akan dtg.. sekian..

sHaH said...

anonymous: thanks you so much for your komen. problem of english-malay dalam science and math memang hangat dibincangkan. tapi bagi aku skrg ni isu tu dah lebih kepada isu yang dipolitikkan. dak pembangkang dan kerajaan guna benda tu nak raih undi. Isu minyak dah abes diaorg guna, sekarang isu tu pulak... at one point, aku rasa budak2 yang guna bahasa inggeris dalam dua subjek tu sangat beruntung. mana taknya, masuk matrikuslasi atau universiti, tak perlu da nak sibuk-sibuk blaja suma terms math ngan sains tu.. aku kata macam ni based on my own experience masa kat matrikulasi labuan dulu. memang "sesak nafas" baca buku kimia dalam bahasa inggeris. papepun, i really hope they stick with it and there's no need to change the policy. In fact, what they should do is to improvise on the policy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...