My ClaN

Saturday, May 9, 2009

Realiti Seorang Guru

Lukisan ni aku dapat daripada akhbar Utusan Malaysia.

Walaupun nampak hanya sebagai sisipan kecik tapi bagi orang macam aku, besar maknanya.


Dalam masa dua tahun lagi, Insya-Allah aku akan grad sebagai seorang guru.


Guru sekolah rendah plak tu...


Kalo dok pendalaman, lagi la...


Aku tak boleh nak imagine yang aku akan deal ngan perkara-perkara seperti...


- pelajar tak mau masuk kelas (biasanya pelajar Tahun Satu).

- pelajar berak atau kencing dalam kelas.

- pelajar hyperaktif.

- pelajar yang suke bergaduh dan bertumbuk.

- pelajar yang sensitif. (marah sikit mesti nanges...)
- pelajar yang manja. (kaki repot kat mak ngan abah.)

- pelajar nakal. (mampos la aku...)


...dan last sekali...

- pelajar yang macam dalam lukisan kat atas.


Kalo sorang dua yang buat perangai kat atas, aku leh trima.


Kalo SEMUA???


Jenuh gak nak melayan.


Tapi aku respek ngan cikgu-cikgi yang tak berkira dan berusaha gigih untuk kejayaan anak-anak didik mereka.


Entah macam manalah dia orang boleh handle "pelajar-pelajar buas" kat dalam kelas tu...

Papepun, kepada yang baca entry ni.

Doakan aku grad dulu ye...

Aminnn....


(p/s: Dengan anak buah sendiri pun aku tak larat nak layan kerenah, apatah lagi anak orang... Sabar je la...)

5 comments:

Joe said...

nak jadi cekgu neh ada 3 benda penting..

1. sabar..
2. kreatif..
3. ikhlas..

aku pegang yg tue jer syah.. nak jd apa jadi la. kta try our best jer..

Fadhlah said...

biasa la jd cikgu....semua kena terima...klu kat pendalaman lagi syok2..cuma budak2 nie manja sket la..sekolah org asli pon cam tu jugak...budak2 sensetif..marah sket larik masuk hutan..hahahah

Fadhlah said...

ko dah pollow aku ek..apersal aku tak tau...klu ble tukar status tu..takyah la polow private nie..ok?satu lagi..rerajin la coment blog aku tu yer

Sir Matno said...

hallo dearie..

ok jugak bah kalau jadik cikgu betul2..

semua yg you have listed is a definite truth! no denial..

and add one more..

-your thinking level will go down the drain if you don't catch up or read up on what's happening..

i am facing that here...

sHaH said...

jue, abg matno...
thanks for the comments...
thanks so much..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...