My ClaN

Wednesday, January 6, 2010

HDR tak jadik...

Saje ngader-ngader try HDR.

Nak tajamkan skill la konon.

Padahal, gambar-gambar camtu gak!!!

Ades!!! Bile la nak jadi PRO ni!!!

Kat bawah ni, gambar-gambar asal sebelum di"HDR"kan.








Gambar-gambar ni kawan aku amek.

Eksiden kat Changlun.

Kete sampai terbakar-bakar.

Kat bawah ni, gambar-gambar yang dah diedit..

Korang tengok la..

Jadi atau tak...







~~~Banyak lagi yang aku kena blaja~~~


(p/s: Saiz satu gambar ni dalam 1.7 MB. aku gigih gak nak upload walaupun beso...)

14 comments:

naurah makwa said...

OK LA TU..

baincardin said...

Salam Shah!

Bagus tu utk cubaan pertama. ^_^ takpe, belajar sikit² lama² nanti ok tu.

Shah download HDR yg mana satu? Bain nye Dynamic Photo HDR. kene byk buat eksperimen.

HDR ni paling sesuai utk gambar yg mlibatkn langit biru, berawan, tasik, laut, struktur bangunan. utk potrait/orang, payah skit sebab bain pakai digicam yg basic je. so, kureng sesuai.

Shah rajin² la buat byk eksperimen k. Bain dulu mula² pun mcm tu gak. nanti lama², ok punya. ^_^

Good luck!

baincardin said...

pasal saiz gambar, lepas shah dah buat hdr, elok kalo gambar tu dikecikkan saiznya supaya nanti senang nak upload dlm blog ni. Cuba kecikkan saiznya guna photoshop. amik size 500, then save (ctrl+alt+shift S, amik quality 60%, then save. so kita dpt kurangkan size gambar kurang dari 1MB.

baincardin said...

lagi satu, lupa nak bagitau, HDR ni mmg best giler utk gambar berkaitan ngan besi mcm kereta, motor atau apa² yg brkaitan ngan metal.

*gambar waktu mlm, susah skit nak buat. Bain buat x pernah jadi langsung! tensen...huhuu....maybe sebab pakai camera murah kot. sabo.....^_^'

aloy_paradoks said...

gua tak pandai bab bab ni...

noor afzan said...

gigih lagi ye..

cik EPAL said...

dahsyatttt

yaziith su anaz said...

cantek ouhh kete terbakar tu kau buat.

'AQILAH said...

hdr? huh, tak tahu pasal ni...selalu amek gamba tak pernha edit..heee..cuba lagi ! ni pun dah cantik...

kasihkuamiera said...

dr 10 mrkh sy bg 7 1/2 okay la tu :P

Cik Cookie said...

blajar slow2 bro.
mula dr bawah.

SasHa Lee said...

owhh bile HDR jadi terang erk..eden kene belajar nie..kene wat tutorial nie..hee

sHaH said...

naurah: biase je kak..

abg bain: jasamu dikenang.. kalo ada tips lagik, bagitau la..

aloy: blaja ckit2.. gua pon tak tau jugak dulu..

noorafzan: thanks..

cik epal: edit ke atau gambar nyer?

yaziith: kete tu terbakar sendri.. bukan aku wat la..

aqilah: thanks qiqi..

miera: kena usaha byk lagi nih...

cik cookie: thanks..

sasha: nak wat tutorial? nnt la..

baincardin said...

no problem Shah! ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...