My ClaN

Wednesday, July 8, 2009

Dia dan 3 Bulan

Minggu lepas

Aku terima SMS daripada akak aku…

“Dik, Tok Su kanser hati. Tadi Mak Su msj akak. Dia kata penyakit Tok Su da xleh diubat.”

Aku jawap… Oh, ye ke?

Then satu SMS lagi masuk…

“Tapi Mak Su xmau Tok Su tau. Mak Su pesan jangan gtau dia…”

Aku tak reply SMS tu..



Beberapa minit yang lepas

“Dik, siang td Mak Ngah bwk Tok Su g doktor pakar. Doktor gtau yang Tok Su cuma ada 3 bulan je lagi.”

Aku terdiam.

SMS yang akak aku antar pun aku tak reply.

Tergamam ngan apa yang akak aku bagitau.

Dalam hati aku…

“Ya Allah, takkan ini pengakhiran Tok Su di dunia ni? Cepatnya Kau nak bawak dia pergi?”




Teringat Tok Su yang rajin menyembang ngan aku.

Dia cukup ramah kalo dibawak menyembang.

Dia memang rajin bercerita walaupun mengalami masalah pendengaran.

Pesan dia yang tak penah aku lupa ialah:


“Dik, blaja rajin-rajin tau.. Bila besar nanti leh jadi menteri.”


Biasanya, aku cuma gelak kalo dengar pesanan ni.

Tapi...

Ada lagi ke pesanan ni untuk aku nanti?

Hanya Dia yang tau…

Doa aku untuk Tok Su.

“Ya, Allah, Kau ringankanlah penderitaan Tok Su. Kasihanilah dia. Jika sudah sampai masanya, ambillah dia dengan baik. Letakkanlah dia di dalam mereka yang dirahmati-Mu.”

Amin…


(p/s: Aku harap sangat dapat jumpa dia sebelum dia pergi...)

20 comments:

Dkama said...

Amin... moga dapat jumpa...

aien~s corner said...

doa sllu..insyaAllah, Allah kn bg peluang jumpa wt kali t`akhir.. hmm

noor afzan said...

Semoga hajat shah tu kesampaian yer,...
Aaaaminn..

Eyna's said...

Tu lah kan...sakit ni secara tiba2 je akan datang dan pergi....
semoga tok su dan ahli kluarga Shah tabah menghadapinya

Oh ye....
Time kasih shah...sudi jengok blog akak...w/pun akk x update...
le ni byk keje skolah skit...
kureng sempat mase nak mengarang update terkini...
akk kan cikgu math...problem skit bab karang mengarang, ayat-mengayat ni...hehehe

Insya Allah...n3 baru bakal menyusul gak sblum ujung minggu ni...cite ada...tapi idea yang kosong...

SasHa Lee said...

Ameen..

Aq doakan ringan kan tanggungan sakit yang dia kene pikul.. permudahkan lah segala beban yang dia kene tempuh..

**Shah aku harap ko dapat jumper dia..

Mamamanja said...

3 bulan yang ada tu pergunakan lah sebaik2nya...

HIZAMI said...

oh...

saba je ek?

n doa byk2 k?

=)

cik nana~ said...

semoga tok su syah sihat. kalau dah sampai masa, semoga dia pergi dengan mudah. dan ditempatkan di golongan orang yang beriman. AMIN

MISZ NaNa said...

semoga tok su dipanjangkan umur.... banyakkan berdoa ye.

Sir Matno said...

insyallah, everything will be alright.
adik, kelahiran dan pemergian adalah sebahagian dari hidup. redha dgn apa yg berlaku, berusaha dan bertawakkal ok..

take care..

4fiq said...

Kesiannya....doa2 bebanyak supaya dia dikasihi Allah..amin

cIk JanNah said...

moga kamo dpt jmpe dia.
kalo ajal dia da dtg kne terima ngn redho..

selamat tok semua nya~

Firol said...

Berita berat....

..kematian dah tertulis.... apa-apa semangat kena kuat tu...

Try calling2 bro

sha89 said...

hmm...tumpang sedih dgn Tok Su ko... harap kesakitan yg die alami tu di kurangkn...klau masa die dh smpai, aku doa die pergi dgn tenang...

saba k shah...:)

shima said...

semoga ada keajaiban untuk Tok Su sembuh..

ღ Juliet ღ said...

pray for him k?

ruby chai said...

hanya doa yg mampu kite pnjatkan,shah...bnyak2kan doa..Allah MAha Mengetahui...

Judiene said...

he's gonna be fine
pray for him
insyaAllah...

zetty said...

bagitu besar dugaan tok su awk...semoga dye sntiasa brada dlm keadaan sihat...

sHaH said...

guys, thanks for the encouragement.
mekasih sgt2...
hope to see him b4 he left for good.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...