My ClaN

Friday, June 19, 2009

Pengambilan Guru-Hanya 8,200 orang???

Wah, biar betol nih?

Utusan Malaysia melaporkan hanya kira-kira 8,200 bakal guru daripada seluruh Malaysia terpilih untuk mengikuti program-program perguruan iaitu Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) dan Kursus Perguruan Lepasan SPM.

Tau tak brape ramai yang memohon?

97,000 ORANG daripada seluruh Malaysia!!!

Tapi yang betol-betol tarik perhatian aku ialah apabila surat khabar Utusan Malaysia mentioned yang untuk tahun ni, permohonan lelaki lebih diutamakan.

Seriously aku setuju kalo lebih ramai pemohon daripada golongan lelaki yang diterima.
Sekarang ni, tak ramai cikgu lelaki.

Aku ingat lagi masa pegi wat Rancangan Orientasi Sekolah dulu, guru laki leh kire pakai jari.

Yang lain, sume guru pompuan.

Lagipun kalo ramai guru lelaki, senang sikit government nak antar ke pendalaman, tol tak?

Pada firasat aku la...

Pihak pendidikan akan ambik ramai guru lelaki, 4 tahun sekali.

Contohnye macam aku ni...

Aku TEYL Cohort 4.

Cohort aku paling ramai lelaki tau!

Dan kebetulan, dah empat tahun aku blaja.

Tahun ni diaorang ambik plak ramai guru laki.

So memang betol la yang diaorang amek guru lelaki 4 tahun sekali kan?

Setuju tak korang?

Oklah, mengarut je aku ni...

Papehal, korang klik SINI kalo nak baca lebih lanjut.

(p/s: Dalam link tu, ada mention nama Datuk Misrah Ibrahim. Dia bekas pengarah maktab aku dulu...)

4 comments:

Joe said...

waa~ kiranya kita neh antara yang bertuah la yer~ ngee~

aku sokong cekgu laki..
diorunk x kena cuti panjang2 nak beranak..

x kena ikut isteri, slalunya isteri yg berpindah ikut suami...

prog2 kat skull senang kalau ada cikgu laki~

boleh anta kaw pendalaman...

x banyak kerenah...


sokong cikgu laki~ hahhaa

sHaH said...

joe: yup, kite ni kira untung sgt2...

tapi jadi cekgu, berat tanggungjawab bro...

mezzoforte mf adnan said...

wah... dahsyat la...
fuh.. x sangka keadaan leh jd mcm ni...
bkn ape.. takut2 nnt x balance kang..

sHaH said...

mezzoforte: pengambilan lelaki ramai sekali dalam masa 4 taun adalah utk balance kan bilangan guru laki dan pompuan. thanks komen..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...